کیش امکانی برای جشنواره تجسمی فجر
یکی از افتخارات برگزارکنندگان جشنواره هنرهای تجسمی فجر این است که در سومین دوره این جشنواره را در شهرهای مختلفی برگزار میکنند. اما آثار سومین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در کیش نه تنها مورد توجه قرار نگرفته بلکه بسیاری از اهالی این جزیره و توریستها از برگزاری چنین جشنوارهای بیخبر هستند.
جشنواره تجسمی فجر در کیش
در حالی که تنها چند روز از آغاز سومین جشنواره هنرهای تجسمی فجر گذشته، تنها چند نمونه از عکسهای رسیده به این جشنواره روی دیوارهای تالار شهر کیش به نمایش درآمدهاند و تقریبا هیچ کسی برای دیدن این آثار به تالار شهر کیش نرفته است.
ظاهرا مسئولان برگزاری جشنواره تجسمی فجر، برگزاری این نمایشگاه را تنها به دلیل اضافه کردن به عناوین لیست شهرهایی که میزبان جشنواره هستند، برگزار کردهاند
.
نه تنها درباره معدود آثار به نمایش درآمده در کیش هیچ تبلیغاتی صورت نگرفته، بلکه از روز نوزدهم بهمنماه، دومین جشنواره فرهنگی هنری اقوام ایرانی به همت سازمان منطقه آزاد کیش در تالار شهر کار خود را آغاز کرده است. تقریبا تمام شهر پر از پلاکاردهای این جشنواره است ولی از پلاکاردهای جشنواره تجسمی فجر و اطلاع رسانی درباره آن، در تمام جزیره خبری نیست. البته با توجه به محدود بودن آثاری که در تالار شهر کیش به نمایش گذاشته شده، بعید است تبلیغات و اطلاع رسانی هم فایدهای داشته باشد.
در هر صورت معدود تابلوهای جشنوارههای تجسمی فجر تا پایان بهمن ماه در تالار شهر در معرض دید عموم قرار خواهد داشت ولی بدیهی است این آثار نمیتوانند نماینده جشنواره بزرگی به نام سومین جشنواره هنرهای تجسمی فجر باشند.
ظاهرا مسئولان برگزاری جشنواره تجسمی فجر، برگزاری این نمایشگاه را تنها به دلیل اضافه کردن به عناوین لیست شهرهایی که میزبان جشنواره هستند، برگزار کردهاند و به هیچ کدام از قابلیتهای جزیره کیش و امکاناتی که این جزیره میتواند در اختیار جشنواره هنرهای تجسمی قرار بدهد نیندیشیدهاند.
به گفته حمیدرضا شاه آبادی، معاون هنری وزارت ارشاد آنها که توفیق حضور در این جشنواره را نداشتند، فرصت شرکت در یک آزمون بزرگ را که نماد و معیار هنر کشور است، از دست دادند
جزیره زیبای کیش با توجه به اینکه جزء مناطق آزاد کشورمان است، هر سال و بخصوص در این فصل میزبان تعداد قابل توجهی گردشگر است و به خصوص به دلیل ساخت و سازهای گسترده میتواند بستر بسیار مناسبی برای ارائه آثار تجسمی و ترغیب افراد حقیق و حقوقی برای خریداری این آثار و استفاده از آنها باشد.
در این جزیره تعداد قابل توجهی هتل، مراکز تفریحی و تجاری وجود دارد که در معماری داخلی و طراحی دکوراسیون هرکدام از آنها میتوان از آثار هنرمندان ایرانی بهره جست. همچنین علاقمندان به هنر ایرانی از سراسر دنیا میتوانند به سادگی به این جزیره سفر کنند و با جشنواره هنرهای تجسمی همراه شوند اما برگزارکنندگان این جشنواره به نمایش تعدادی معدود از این آثار در سکوت خبری بسنده کردهاند و همه این قابلیتها را نادیده گرفتهاند.
همه اینها در حالیست که شش هزار هنرمند با 22 اثر در جشنواره هنرهای تجسمی فجر شرکت کردهاند و به گفته حمیدرضا شاه آبادی، معاون هنری وزارت ارشاد آنها که توفیق حضور در این جشنواره را نداشتند، فرصت شرکت در یک آزمون بزرگ را که نماد و معیار هنر کشور است، از دست دادند. باید به گونهای برنامهریزی کرد که جشنواره در دورههای آینده شاهد مشتاقان بیشتری باشد و هنرمندان ایران و جهان بتوانند حضورشان را با زمانبندی جشنواره تنظیم و برای حضور ما را انتخاب کنند.
تردیدی نیست تا زمانی که نگاه برگزارکنندگان جشنواره این چنین شعاری باشد و از قابلیتها و امکانات موجود بهرهای گرفته نشود، نمیتوان به آینده جشنواره تجسمی فجر و رشد آن امیدی داشت. جای آن دارد که برگزارکنندگان جشنواره درباره عملکرد خود تا رسیدن به این بایدها و خواستهها پاسخ دهند.
شاه آبادی معتقد است ما میتوانیم فرصت حضور در بازارهای جهانی و عرصههای بینالمللی را پیدا کنیم و آثار این حوزهها را به صورت مستقل در دیگر نقاط جهان مورد بازدید قرار دهیم. تمدن هفت هزار ساله ایرانی و چهار هزار ساله اسلامی را نمایان میکند، مرهون مجموعهای از اقدامات حوزه هنرهای تجسمی است که توانسته این میراث را حفظ کند.
باید کاری کنند که هنرمندان به اقتصاد هنری خود فکر کنند
همچنین به گفته معاون هنری ارائه و عرضه هنرهای تجسمی در حوزههای مختلف و تلاش برای بهرهوری در عرصه هنری جز محورهای فعالیتهای معاونت هنری است تا در این مسیر این هنرها در سبد خانوار بیشتر دیده شود. او معتقد است امروز باید کاری کنند که هنرمندان به اقتصاد هنری خود فکر کنند.
وقتی سادهترین راهکارها برای اجرایی شدن همه این شعارها از سوی متولیان هنرهای تجسمی کشور و مسئولان برگزاری جشنواره نادیده گرفته میشود دیگر امیدی به موفقیت این جشنواره باقی نمیماند. در نتیجه جشنواره هنرهای تجسمی فجر به فرصتی بدل میشود که هنرمندان جوان در یک رقابت سراسری خودی نشان بدهند و اگر موفق شدند در کارنامه حرفهای خود یک موفقیت را به ثبت برسانند شاید در آینده و در جریان برگزاری نمایشگاههای فردی و گروهی به کارشان بیاید و نه بیشتر!
آذر مهاجر بخش هنری تبیان